lørdag 13. juli 2013

Gode glutenfrie boller

Eg har testa ut ei oppskrift på boller som mor mi fann ein gong i tida i eit vekeblad. Dei var der kalla luksusboller/fastelavensboller. Eg har brukt oppskrifta til både skulebrød og pizzasnurrar. Til pizzasnurrane bytta eg ut halvparten av mjølet med grovt mjøl. :)

125 gr smør eller margarin
5 dl mjølk
100 gr melis
1 pk gjær (eg har nytta tørrgjær)
1-2 ss fiberhusk (eg nytta pofiber i staden)
2 egg
ca 500 gr lyst mjøl (eg nytta semper)
ca 200 gr jyttemjøl
Kardemomme/pizzakrydder
(jyttemjøl til utbaking)

Kok opp smør, melis og mjølk. Avkjøl blandinga til fingervarmt. Sidan eg nytta tørrgjær blanda eg alt det tørre i kjøkkenmaskina og tilsette det våte. Dersom du skal lage skulebrød kan du godt tilsette kardemomme, men dersom du skal lage pizzasnurrar kan du godt ha litt pizzakrydder i deigen. La deigen heve på ein lun plass i omlag 40 minutt. 

Dersom du skal lage skulebrød lagar du boller som du set til heving i 20-30 minutt. Pensle bollane med egg. Lag groper i bollene som du fyller med vaniljekrem. Dersom du skal lage pizzasnurrar deler du deigen i to emner som du kjevler ut til rektangel. Fyll dei med det du ønskjer og trill dei saman. Eg fylte mine med pesto, skinke og ost. Skjær pølsene opp i passande bitar som du set til heving i omlag 20-30 minutt. Steikast i omlag 15-20 minutt på  220 grader. 


Eg gløymde å ta bilde av dei bollane eg lagde til med melis og kokos (dei gjekk litt fort ned kan du sei). Både eg og sambuar (som ikkje har cøliaki) syns bollene var veldig gode. Eit par boller vart liggande oppe, men ikkje ete før eit par dagar etterpå. Eg syns desse og var ganske saftige til å være glutenfrie, men då var ikkje sambuar lenger einig med meg. :)

Pizzasnurrane vart og veldig gode!  



tirsdag 9. juli 2013

Skudefestivalen 2013

I helga var eg, min bedre halvdel, kulen og hunden på Skudefestivalen i Skudeneshavn på Karmøy. I år hadde festivalen 20-års jubileum og hadde mange konsertar og artistar. Blant anna var Erik og Kriss, Kurt Nilsen, Temet Nosce og Bjørn Berge tilstade. Eg har fått forklart at Bjørn Berge er eit stort namn innan blues, men ikkje ein eg kjenner til. Einaste me var på var Pakkers på laurdagen. Det skulle være irsk på norsk, men det vart ikkje heilt den store innartiaren for min del. Dei var flinke, for all del, men det vart ikkje det eg tenkjer på som irsk musikk. 

Skudefestivalen er ein kosleg festival i ein flott "gammal" by. Dersom du er heldig og får sol og fint vær (noko me hadde), er det så absolutt verdt turen! Det er mange flotte gamle hus, og mange små smau å tusle inn i. I festival helga er det maaaange små kafear og galleri å tusle inn i. 

Me hadde for anledninga leigd oss hytte på campinga rett før Skudeneshavn, Skudenes camping. Hadde liksom ikkje heilt lyst å ligge i telt når eg hadde tre veker igjen til termin. :) Hytta var eigentleg overraskande stor og greitt utstyrt i forhold til kva eg forventa. Det var eit ganske greitt stort inngangsparti, der det var eit par stolar. 


Nett på oppsida av hytta var det og tillaga eit fint uteområde, som nok sikkert er eit fellsområde for hyttene. 


Før ein kom inn i hytta var det og eit påbygg som vart ein slags vinterhage der det og var stolar og bord. 


Hytta elles besto av eit rom som var stove med kjøkkendel, eit soverom og eit bad. Sofaen var temmeleg så elendeg, godt utslitt i putene. :)


Eit kjøkkenbord med stolar til.


Kjøkken med ganske så ny induksjonskomfyr og steikeomn. 


Familiekøyseng på soverommet.


Lite, men heilt greitt bad.


Hytta var som sagt heilt grei, men me måtte ut med 430 kr i utvask. Det var ikkje valfritt, noko eg aldri har opplevd før. Ved leige av hytter har me alltid vaska ut sjølv. Det kan være greitt å ha i bakhovudet at dette kjem i tillegg til prisen på hytta ein leiger. 

I høve glutenfri mat på Skudefestivalen så var det ganske så greitt. Det er mange forskjellige boder som sel mat, i tillegg til faste restaurantar. Me åt middag på Smiå eine dagen. Der hadde dei ein biffsnadder med heimelaga, glutenfri bernaisesaus. Andre dagen var me i ei bod der dei selde bakt potet. Dei andre bodene som selde mat var eg ikkje og sjekka. I tillegg var Widvey´s Cupcakes med ei bod der. Dei hadde glutenfrie makroner og fudge. Dei kunne og lage glutenfrie cupcakes, men på bestilling. 

I sentrum av Skudeneshavn ligg det ein Coop butikk som hadde eit ganske så bra utval av glutenfrie varer. Det var alt frå knekkebrød til vakumpakka brød, samt glutenfrie ostesnitzlar og nuggets.