onsdag 31. august 2011

Glutenfri calzone

I kveld har eg laga glutenfrie calzoner! Deigen var ganske så god å jobbe med og lett å få til. 





4 dl melk, 1/2 pk gjær, 2 ss fiberhusk, 2 ss olje, 900 gr mel, 1 dl creme fraiche, 2 egg og 1 ts salt.

Varm melka til 37 grader. Smuldre gjæren i bakebollen og hell over melka. Rør til gjæren er oppløst. Visp inn fiberhusk og la det svelle 5-10 minutt. Tilsett olje, halvparten av melet, creme fraiche, egg og salt. Elt godt og la heve i 30 minutt. Tilsett mel til deigen blir smidig og elt den godt. Del i 20 emner, form til boller som kjevles tynn.  Fyll med pastasaus, chorizo og ost. Brett i to, press kantane godt saman. Steikas på 250 grader i ca 10 minutt.


tirsdag 30. august 2011

Pølseform og glutenfri foccacia

Eg er ein fan av enkle og greie middagar, og ei pølseform er absolutt både enkel og grei. Eg fann ei oppskrift på matprat.no som eg tilpassa litt på egenhånd. Eg steikte to grillpølser og ei kjøttpølse. Hadde oppi litt løk til slutt. Steikte omlag ein halv broccoli. Kokte omlag 150 gr penne. Hadde alt dette oppi ei ildfast form. Piska sammen tre egg og blanda med ein pakke hakka tomater. Hell blandinga over og topp med ost. Gratiner i ovnen ved 200 grader i 20-25 minutter. 




I tillegg har eg og laga foccacia i kveld! Det er ei enkel og grei oppskrift. 3 dl lunkent vatn, 290 gr mel (eg har brukt halvt om halvt med grovt og fint), 1 pose tørrgjær, 1 ts sukker og 2 ss olivenolje. Varm vatnet til 37 grader. Bland alt det tørre og ha i vatnet. Bland alt godt. La deigen heve i 30 minutt. Ha over i smurt, lita langpanne og hev i 30 minutt til. Lag hol i deigen og hell over olivenolje, strø på havsalt og valfritt krydder (oregano, timian, basillikum). Vil du ha ekstra smak kan du og stappe nedi fetaost og chorizopølse. Steik ved 220 grader i 20-30 minutt. 




Enjoy!!!  :)




mandag 29. august 2011

Kreta 2011

Då var ei veke på Kreta fort over. Skulle gjerne hatt ei til! :) Me har hatt sol og strålande vær heile veka. Hotellet vårt, Alfa, låg i Gerani. Gerani er ein liten plass ganske så langt vekk frå Chania by. Eg og søster mi er ganske så enige om at ved seinare turar til Kreta vil me bu nærmare Chania. 



Me fekk og nærkontakt med andre bebuarar i Gerani... Av litt forskjellig sort... Denne var litt skeptisk til for mykje kontakt, men ganske stilig å sjå på.



Restauranten på hotellet hadde ein flott service og kjekke folk som jobba der. Kvar kveld me bestilte middag fekk me ei "heimesnekra" blomsterspenne. Var veldig fine og ein veldig kjekk "touch".




Det vart mykje god mat. Dette er f.eks. Kelftiko, lam som er langkokt i lag med grønnsaker, poteter og toppa med fetaost. 



Det vart og nokre gode dessertar i løpet av veka! Dette er og ein typisk gresk dessert; Is og yoghurt med honning.




Gamlebyen i Chania er vel verdt besøket. Det er mange flotte snirklete gater og sjarmerande restaurantar. 



Havna er og vakker med fyrtårnet sitt. 




Måtte nesten teste noko nytt og spennande og...



Masse små fiskar som skal ete opp hard hud osv. Ein noko snodig følelse, men kan absolutt anbefalast. :)




Det vart jo og litt shopping... Man e jo tross alt på ferie!!!! Ein fin liten kjole.



Og, såklart, sko! Men blei "bare" eit par!! :)








torsdag 25. august 2011

Reisebrev fra Kreta

Tenkte eg skulle gje eit lite vink fraa meg, sjolv om eg sit paa eit tastatur med kyrilliske teikn og teksten difor vert noko snodig... :) Eg er for tida paa Kreta med diverse utvalg av slekt. Me kom paa laurdag og har hatt nokon late, varme og flotte dagar! Det har blitt innkjop av ny koffert, reiseveske, sko og kjole. Bilder faar komme i eit innlegg naar eg er komen heim igjen... :) Ein stor nedtur var at restauranten Aksios i Chania by har blitt lagt ned sidan mitt forrige besok. Den var saa kjekk i og med at all mat var merka med innhold av gluten eller laktose. Me har vore innom Nymfi i Agia Marina, og skal innom der i morgon og!! Eg gledar meg, skal nemleg faa ekta gresk moussaka!!! WEEE!!! Nymfi er ei perle for oss som ikkje toler gluten. Dei snakkar svensk og det meste av maten kan dei lage til glutenfri, til og med pasta og moussaka!! :)

Men naa maa eg sette nasa mot restauranten og kveldens middag! Naa skal siste dagane nytast til det fulle for det er tilbake til kalde, vaate Norge og jobb....


fredag 19. august 2011

"Tvangsblogging"

Du stussar kanskje på tittelen på innlegget i dag? :-) Eg kallar det tvangsblogging når eg "må" blogge for at det ikkje skal bli alt for lenge til neste innlegg, og eg eigentleg ikkje hadde ein tanke om å lage noko innlegg i kveld. I morgon set eg nasa mot Kreta, igjen!! :-) Dersom det ikkje vert blogging medan eg er på reis, vert det alt for lenge stille på veggen min... :-) Eg gledar meg masse til å komme tilbake til "øya mi". :-D Har forelska meg heilt i øya, men særleg i gamlebyen i Chania. Bare sjå kor sjarmerande. 



Må jo bare ta turen innom skobutikken "min"... :-)




Som ei førebuing til i morgon har eg i dag jobba med eit, for meg, noko ukjent apparat...



Symaskin!!! Eg og symaskin har aldri vore beste venner, men me klarte å holde ein nokonlunde jovial tone i kveld. Målet var å få sydd inn ein topp eg ikkje har brukt på fleire år, då den har vore for stor. Resultatet vart ganske så akseptabelt faktisk... :-)




Gledar meg til ei veke på Kreta i sol og varme! Håpar de får ei fin veke!!




fredag 12. august 2011

Nyaste maleprosjekt og familietreff...

Her er det siste malingsprosjektet mitt... Speilet var tidlegare trekvitt, men fann ut at det ikkje passa heilt inn når eg fekk opp den "nye" skjenken. Måtte flytta speilet over på andre veggen så det kom på samme veggen. :)




Syns det vart ganske bra resultat.




Rydda gjennom kjøkkenskapa mine og fann ei gammal skål som eg tenkte kunne være fin til å pynte benken med. Er litt usikker på kva eg skal putte oppi... Gode forslag tas imot med takk!!




Dette er favorittblomet min for tida, fresia. Fine og sjå på og luktar fantastisk!




Nå i helga har deler av familien samla seg på Seljord. I går stod eg derfor og laga pastasalat og skuffkake. Pastasalaten vart med mykje rart oppi; Pasta, rødløk, mais, agurk, skinke, sukkererter, lettrømme og creme fraiche. 




Lagde og botnen til ei sjokoladekake til gjengen. Sidan kaka vart laga litt seint på kveld blir kremen laga på lørdag. Oppskrifta er lagt ut før, under overskrifta Sjokoladekake i langpanne.




Me bur på Garvikstronda camping attmed Seljordsvatnet. Området på campingen er flott. Med hoppetårn og vanntrampoline!




Det er to familiar som bur i bubilar i helga. Eine skal og ligga i telt, men dei kom etter at eg tok bilde. Bubilane i front høyrer til følget vårt. 




Godt utstyrt leikeområde.




Nokon av hyttene ligg fascinerande til på bergskrentar.




Håpar på at været held seg bra i morgon og!




fredag 5. august 2011

Ferien går mot slutten

Ferien nærmer seg styggeleg slutten nå. Kan vel ikkje skryte over at det har vore den mest imponerande sommaren eg har opplevd vèrmessig... Det har glimta til innimellom, og då må anledninga nyttast....




Eg prøvde meg jo som husmor her ein dag og kokte på saft... Syns eg var lur som tok vare på diverse flasker med forskjellig mønster.




Men det vart faktisk så mykje av den eine koka mi, at det og vart litt jakt etter brukandes flasker blant tomgodset. Ikkje fullt så lekkert, men må man så må man... :-) Nå er dei godt plassert i frysen og vente på vinteren.... :-)




Denne helga er det Etnemarknad! For dei som ikkje har fått dette med seg må dei ta turen i løpet av helga. Eg har nok eit meir nostalgisk forhold til denne marknaden enn dei fleste andre, då eg har vore der meste kvart år sidan eg var ganske lita. Det byrja med at far min hadde stand med landbruksmaskiner, nå har han eigen stand med håndtverket sitt. Det er ein ting som det er fast handel av under marknaden:




Ingenting som slår saftige, mørke kjøttmoreller! Mmmm.... Andre ting kjenner eg at har endra seg opp gjennom åra... Har f.eks. blitt meir pinglete i forhold til karusellane. Men denne her var ny av året...




Du ser rett, an går heilt rundt så du heng opp-ned. Godt eg ikkje hadde tanteungar i nærleiken som jaga meg med opp... :-) Frå eg var lita av huske eg at dei hadde mykje dyr på marknaden. Det var eit heilt bygg som det var alle moglege dyr i. Nå er dette meste vekk, og i år var dette alt av dyr.... Hest med føll,




eit par sauer og kalvar.




Men dei har faktisk vore flink til å komme med nye ting og. I fjor var første året, men då har dei laga til ein "middelalder-park". Der du kan hive med øks på blink, ha duell med plastsverd osv. 


Må nesten gje meg sjølv klapp på skuldra forresten, einaste eg kjøpte meg (utanom moreller) var ei lykt til å ha ute i hagestova når den ein gong vert ein realitet. :-) For augneblikket ligg den innpakka nede i ei bod. De skal få sjå an den dagen hagestova er ein realitet.... :-)




mandag 1. august 2011

Variert fangst


Eg og far min har trekt garn i dag. Det var ganske variert fangst. Alt frå sjøstjerner, brennmanet, krabbe og fisk.... :) Sjøstjerna fekk ta turen ut i sjøen igjen.


Langa er delt opp i passande stykker til kokefisk. Berggylta vart kokt og skal frysast til fiskegrateng. 



Det var og tre krabbar i garnet. Den største var faktisk ganske stor! 


Akeela syns krabbane var ganske spennande....



Det vart ikkje så mykje av fisken og krabbane, men nok til nokre middagar til meg. Har funne ut at eg nok treng kurs i korleis eg skal nytte krabbane. Einaste plassen eg fann noko mat å ta vare på var i klørna... :)



I tillegg til prosjekt sjømat, har eg og kokt saft i dag. Plukka med rips frå foreldra mine sine busker i går. Mine har fuglane renska... Ser ut som eg har fått meg nokre litrar med saft. Ingenting som slår heimelaga saft! :)



Har fått malt ferdig skjenken og bært den opp i gangen! Nå må eg bare finne ut kva eg skal ha inni, og oppå... :) Vart svært så fornøyd med det ferdige resultatet, men var litt skeptisk etter første strøket. Det såg ikkje ut som malinga ville henge på bakveggen, men etter fire strøk ser det jamt ut.