Eg har testa ut ei oppskrift på boller som mor mi fann ein gong i tida i eit vekeblad. Dei var der kalla luksusboller/fastelavensboller. Eg har brukt oppskrifta til både skulebrød og pizzasnurrar. Til pizzasnurrane bytta eg ut halvparten av mjølet med grovt mjøl. :)
125 gr smør eller margarin
5 dl mjølk
100 gr melis
1 pk gjær (eg har nytta tørrgjær)
1-2 ss fiberhusk (eg nytta pofiber i staden)
2 egg
ca 500 gr lyst mjøl (eg nytta semper)
ca 200 gr jyttemjøl
Kardemomme/pizzakrydder
(jyttemjøl til utbaking)
Kok opp smør, melis og mjølk. Avkjøl blandinga til fingervarmt. Sidan eg nytta tørrgjær blanda eg alt det tørre i kjøkkenmaskina og tilsette det våte. Dersom du skal lage skulebrød kan du godt tilsette kardemomme, men dersom du skal lage pizzasnurrar kan du godt ha litt pizzakrydder i deigen. La deigen heve på ein lun plass i omlag 40 minutt.
Dersom du skal lage skulebrød lagar du boller som du set til heving i 20-30 minutt. Pensle bollane med egg. Lag groper i bollene som du fyller med vaniljekrem. Dersom du skal lage pizzasnurrar deler du deigen i to emner som du kjevler ut til rektangel. Fyll dei med det du ønskjer og trill dei saman. Eg fylte mine med pesto, skinke og ost. Skjær pølsene opp i passande bitar som du set til heving i omlag 20-30 minutt. Steikast i omlag 15-20 minutt på 220 grader.
Eg gløymde å ta bilde av dei bollane eg lagde til med melis og kokos (dei gjekk litt fort ned kan du sei). Både eg og sambuar (som ikkje har cøliaki) syns bollene var veldig gode. Eit par boller vart liggande oppe, men ikkje ete før eit par dagar etterpå. Eg syns desse og var ganske saftige til å være glutenfrie, men då var ikkje sambuar lenger einig med meg. :)
Pizzasnurrane vart og veldig gode!
125 gr smør eller margarin
5 dl mjølk
100 gr melis
1 pk gjær (eg har nytta tørrgjær)
1-2 ss fiberhusk (eg nytta pofiber i staden)
2 egg
ca 500 gr lyst mjøl (eg nytta semper)
ca 200 gr jyttemjøl
Kardemomme/pizzakrydder
(jyttemjøl til utbaking)
Kok opp smør, melis og mjølk. Avkjøl blandinga til fingervarmt. Sidan eg nytta tørrgjær blanda eg alt det tørre i kjøkkenmaskina og tilsette det våte. Dersom du skal lage skulebrød kan du godt tilsette kardemomme, men dersom du skal lage pizzasnurrar kan du godt ha litt pizzakrydder i deigen. La deigen heve på ein lun plass i omlag 40 minutt.
Dersom du skal lage skulebrød lagar du boller som du set til heving i 20-30 minutt. Pensle bollane med egg. Lag groper i bollene som du fyller med vaniljekrem. Dersom du skal lage pizzasnurrar deler du deigen i to emner som du kjevler ut til rektangel. Fyll dei med det du ønskjer og trill dei saman. Eg fylte mine med pesto, skinke og ost. Skjær pølsene opp i passande bitar som du set til heving i omlag 20-30 minutt. Steikast i omlag 15-20 minutt på 220 grader.
Eg gløymde å ta bilde av dei bollane eg lagde til med melis og kokos (dei gjekk litt fort ned kan du sei). Både eg og sambuar (som ikkje har cøliaki) syns bollene var veldig gode. Eit par boller vart liggande oppe, men ikkje ete før eit par dagar etterpå. Eg syns desse og var ganske saftige til å være glutenfrie, men då var ikkje sambuar lenger einig med meg. :)
Pizzasnurrane vart og veldig gode!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar