søndag 24. mars 2013

Glutenfri gulrotkake

Ei av mine favorittkaker er gulrotkake. Spesielt med litt syrleg krem laga med philadelphia-ost. Dessverre er det sjeldan eg kjem på å lage den, særleg etter eg fekk diagnosa cøliaki. Den har hatt ein tendens til å bli litt tung og nærmast rå. For å forsøke med eit betre grunnlag denne gongen søkte eg etter ei glutenfri oppskrift, og kom over ei på bloggen Otilies hus. Den vart svært bra og anbefalast på det varmaste!


Du treng:
4 egg, 2,5 dl sukker, 4 dl Semper mix, 3 ts kanel, 2 ts natron, 1/2 ts salt, 1 ts vaniljesukker, 1 dl nøytral olje og ca 4 dl revne gulrot.

Pisk egg og sukker til det er luftig. Bland alt det tørre og tilsett i eggedosisen. Bland det godt saman. Tilsett så olje og revne gulrøtter. Bland godt og hell det i ei form med bakepapir. Bruk ei lita langpanne eller rund form. Steik på 180 grader, gjerne varmluft, i ca 35-40 minutter.

Avkjøl heilt medan du lager kremen:

200 gram kremost naturell, for eksempel philadelphia. 200 gram melis. 2 ts vaniljesukker eller 1 ts vaniljeekstrakt.

Pisk dette saman og bre det over kaka. Server og nyt!!



- Posted using BlogPress from my iPad

mandag 11. mars 2013

Pølsebrød

I går var me på grilltur til Feto. Då testa eg ut noko nytt for min del: ein slags pinnebrød som eg laga før turen og berre varma då me kom fram.




Eg laga ei oppskrift på hamburgerbrød som eg har brukt til litt forskjellig før.

100 gr margarin (kjøleskapskaldt), 500 gr mjøl, 1 1/2 ss jyttemjøl, 1 pk gjær, 2 ss fiberhusk, 4dl lunka væske, 1 ss sukker og 1ts salt.

Margaring smuldres i mjølet. Ved bruk av tørrgjær, bland alt det tørre oppi mjølet (Ved fersk gjær, bland ut i lunka væske). Rør alt saman til ein jamn deig og la heve. Trill deigen ut til pølser som du klappar flate og snurrer rundt pølsene. Det er nok ein fordel å smøre ketchup på deigen før du snurrer den rundt pølsene. Pensle med egg og strø på sesamfrø. La heve litt til før du steiker dei på 200 grader i ca 20 minutt. Eg steikte dei til dei var passeleg gylne.




Eg pakka ei og ei pølse inn i aluminiumsfolie, noko som er utruleg praktisk når det er ein grill som vert nytta til mykje forskjellig. Ein slepp tanken på smitte av gluten. :) Eg syns dette var ein stor suksess, og kjem nok til å gjere dette fleire gonger. :)

- Posted using BlogPress from my iPad

mandag 25. februar 2013

Snart vår??

Det kan nesten sjå ut som det er blitt vår i stova mi!!




Kjekt med ei søster som sender blomar nedover. :-)




Me må vel vente litt på våren enda, men det nærmar seg!! Enn så lenge får me kose oss med gode middagar, gjerne med ein liten dessert etter...




Pølsegratengen ser gjerne ikkje så freistande ut, men smakar svært så godt. I denne brukte me servelatpølse som vart steikt. Kokte makaroni og laga ein kvit saus med to eggeplommer i. Blanda alt dette i ei ildfast form. Piska eggekvitene stive og la som eit lokk på toppen. Strø over ost og steik i 20-30 min på 200 grader. Dersom du vil spe på med noko sunt, kan du legge broccoli oppi forma og.




Ein annan favoritt er når sambu lagar bakt potet. Då er det kokt potet med ein saus anten med kjøttdeig eller skinke, iblanda rømme og tacokrydder.




Pastasalat er ein grei ting å lage til kveldar med vener, eller som lunsj på jobben. Då kokar eg makaroni og blandar oppi det eg har av restar, eller det eg fann i farten i grøntdisken på butikken. Denne gangen vart det skinke, sukkererter, reddik, paprika og ost (babybell). Som dressing vart det blanda chilli og kvitlauk inn i ein boks med rømme.

- Posted using BlogPress from my iPad

lørdag 9. februar 2013

Pizzabakeren

Dagens middag er lettvint, frå Pizzabakeren som nett opna på Husnes. Det er allereie andre gang eg prøver dei etter dei opna, og må sei meg svært nøgd!




*kremt* Som de ser så klarte eg å få i meg ein ganske stor del av pizzaen, heilt på eiga hand (kanskje eg kan skylde på at eg skal ete for to???)... Men konklusjonen så langt er at eg syns pizzaen frå Pizzabakeren er hakket betre enn Peppes. Dei skal forresten og ha pluss for at eg overhøyrde at dei ansatte fekk beskjed om at når dei laga glutenfri pizza så måtte dei vaske seg på henda så dei var utan "smitte" av gluten. Stor pluss!!! :-D

Ha ein fortsatt fin kveld!!

- Posted using BlogPress from my iPad

søndag 16. desember 2012

Lefsebakst

I helga har eg hatt mor mi på besøk, og me har baka forskjellige sortar lefser og kaker. Det vart ein svært så lang dag. Me laga kvite, tynne lefser (og kalla mjølkelefser), nordlandskaker og potetekaker. 


Kvite tynne lefser - og kalla mjølkelefser:
5 dl lunka mjølk, 125 gr smelta smør, 1 ts hjortesalt, 1 ts bakepulver, 2 ts xanthan gum (dette hadde eg ikkje), 1 dl sukker, 1 egg, 1/4 ts salt og 1 1/2 pakke semper fin miks. Bland alt og ha i nesten 1 1/2 pakke semper. Deigen skal være fast og løsne frå bolla. 

Emna skal kjevles så tynne at du kan "sjå" benkeplata gjennom leiva. Ha godt med mel på bordet når du kjevler. Eg syns deigen var heilt grei å jobbe med, sjølv om eg ikkje hadde xanthan gum. Leiva skal berre steikast på eine sida. Den skal akkurat ha fått farge, men ikkje være brun! Dersom du ikkje smører dei med ein gang, må dei pakkast godt inn i plast. Smøres helst same dag. 

Fyll: 300 gr prim, 300 gr soft, 200 gr sukker, 200 gr raspa brunost og litt vatn. Når leivane skal smøras må dei være fuktige. Dette for å unngå at dei knekk når du brettar dei saman. Det kan være nok å legge ein fuktig klut under lefsene medan du smører dei, viss ikkje kan du smøre leivene med ein fuktig klut og la det trekke inn i nokre minutt. Dei skal ikkje være våte, berre fuktige. Smør lefsa med fyllet på den sida som var ned då du steikte, brett saman og nyt!! 


Nordlandskaker:
200 gr (2 dl) lys sirup, 200 gr margarin, 3 egg (romtempererte), 350 g (knapt 4 dl) sukker, 4 dl kefir, 4 ts hornsalt, 2 ts vaniljesukker og 3 pakkar toro lys kakemiks. 


Smelt sirup og margarin over svak varme, avkjøl til lunkent. Visp egg og sukker til eggedosis. Rør hornsaltet inn i kulturmjølka. Vend mjølka inn i eggedosisen saman med smelta sirup og margarin. Tilsett vaniljesukker iblanda litt av melet. Bland inn resten av melet. Dekk deigen til og la den stå kjølig i 2-3 timer, eller over natta. Dryss litt mel på benken. Ta nokon emne om gangen, og kjevle ut 2-3 mm tjukke leivar. Varm takke eller tørr og rein steikepanne til ca middels varme. Steik lefsene gyllenbrune på kvar side. Avkjøl på rist. 

Potetekaker:
Eg har inga oppskrift, mor mi blanda i hop etter augemål. Me kokte opp fem-seks litt små poteter med skalet på. Skrelte dei og mosa dei. Hadde i jyttemel til passe deig. Ein liten klump smør og ei klype salt. Kjevla svært så tynne og steikt på tørr takke.